Warmtepomp en de zonneboiler, een optimale duurzame efficiënte combinatie!

Warmtepomp en de zonneboiler, een optimale duurzame efficiënte combinatie!


Door Robrecht Herbers | Specialist TechniQ Energy zonneboilers | November 2020

 

Warmtepomp en de zonneboiler, een optimale duurzame efficiënte combinatie!

De perfecte combinatie
Als men de warmtepomp combineert met een zonneboiler geeft dit een perfect geoptimaliseerde duurzame efficiënte combinatie. Het resultaat is een warmtepomp die nooit ineens “op zijn tenen” hoeft te gaan lopen en altijd op zijn maximale rendement kan presteren. De warmtepomp hoeft slechts aan het werk als er niet voldoende zonnewarmte is. De combinatie van een zonneboiler met een warmtepomp geeft een zeer efficiënt, duurzaam en rustig lopend (lawaai) systeem!

De werking
Hoe werken deze nu zo goed samen? Eigenlijk is dit heel eenvoudig, men plaatst een hygiëne vat van ten minste 300 liter met 1 extra wisselaar om de zonnewarmte toe te voegen. De minimaal 300 liter komt voort uit dat dit vat ook moet kunnen bufferen en het fungeert als accu voor de zonne-energie. Het cv-systeem wordt bij warmtevraag gevoed vanuit het boilervat hetgeen door de warmtepomp op een minimumtemperatuur van bijvoorbeeld 35°C wordt gehouden. Als deze temperatuur middels een heatpipes zonnecollector bereikt wordt is dit des te duurzamer. Alle toegevoegde energie wordt op deze manier gebruikt, in het cv-systeem of voor het verwarmen van het tapwater!

Elektrische ondersteuning
In dit hygiëne vat kan ook een elektrische heater gemonteerd worden. Deze wordt halverwege het vat geplaatst zodat de heatpipes van de zonnecollector bij voldoende daglicht de zonnewarmte in de onderste helft van het vat kunnen voeden en het water boven de heater elektrisch op temperatuur wordt gehouden. Deze optionele heater dient dan natuurlijk lager ingesteld te worden dan de temperatuur van de warmtepomp en fungeert dan automatisch als back-up bij storingen, indien de warmtepomp zichzelf gaat ontdooien en bij extreem koude dagen als de warmtepomp het net niet kan bolwerken.

Naverwarmer
Het tapwater is ten alle tijden beschikbaar via de hygiëne spiraal waardoor legionella geen kans maakt. Het tapwater is minimaal 35°C en dus wat fris voor een douche en te weinig voor een eventuele afwas, hier dient dus een naverwarmer geplaatst te worden, deze moet wel “intelligent” zijn want in het voor en najaar, en zeker in de zomer kan het vat makkelijk op 80°C komen door de beschikbare zonnewarmte. Het voorverwarmde tapwater komt na een mengventiel met maximaal 60°C de naverwarmer in die in deze situatie natuurlijk niets mag doen/verbruiken. Een naverwarmer kan bijvoorbeeld een elektrische boiler, een doorstroomapparaat of (in hybride opstelling) een combi cv-ketel zijn.

Eventueel kan ook het elektrische verwarmingselement in het boilervat als de naverwarmer gebruikt worden in een hot-top configuratie (scheelt een component) maar er is dan kans dat elektrisch verwarmd water gebruikt gaat worden voor het cv-circuit en dat is veel minder efficiënt.

Conclusie
De combinatie tussen een hygiëne zonneboiler, warmtepomp en een tapwater na verwarmer is een perfecte duurzame combinatie! Het geeft een zeer efficiënt, duurzaam en rustig lopend (lawaai) systeem dat comfortabel kan voorzien in het warme water voor het tapwater en het cv-circuit.

Holland Solar WebwinkelKeur Solar Magazine Solar keymark Zonneboiler TUV CE
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »